Coral Sant Andreu
A Oliana l’afició musical sura per tot arreu. Parlar de música és parlar de Mn. Albert Vives, creu Sant Jordi 1985, i Mn. Francesc Tàpies, músics exquisits i de reconegut prestigi arreu, ja que han estat compositors i musicòlegs de gran reputació, així com excepcionals organistes a nivell nacional. De Mn. Albert Vives cal destacar-ne la seva vessant poètica i musical, la seva producció poètica s’expressà en la lletra de molts “goigs” de parròquies pirinenques. De Mn. F. Tàpies cal destacar-ne la gran quantitat d’obres, prop de 250 obres, de composicions litúrgiques i pietoses de gran qualitat; misses, rosaris i una munió de petites obres mestres. Al 1927 guanyà la plaça de Mestre de Capella a la seu de Tarragona i posteriorment creà l’escola de Música de la mateixa ciutat.
Parlar de la Coral Sant Andreu, sense oblidar l’ anteriorment descrit, és parlar d’en Jaume Patsí Junyent, més de seixanta anys dirigint les caramelles a Oliana, molts i molts anys tocant l’orgue al servei del culte religiós de la Parròquia, director del Cor Parroquial des dels seus inicis i director de la Coral Sant Andreu des de l’any de la fundació fins l’any del seu traspàs (2003). Compositor de sardanes, havaneres i valsos que es cantaven i es canten el diumenge de Pasqua i composicions religioses per cantar a l’Església.
De l’embrió de les caramelles i el Cor Parroquial neix la “Coral Sant Andreu”. En un concert a càrrec de corals Lleidatanes de la zona nord i Andorranes, a l’Església de Sant Andreu d’Oliana, el dia 27 d’abril de 1980, neix la Coral. La primera interpretació, sota la direcció d’en Jaume Patsí Junyent, fou la popular sardana “Maria de les trenes”.
A partir d’aquest any la Coral participa en les diferents trobades de corals de la zona nord de les terres de Lleida i acompanya durant l’any, amb els seus cants, diferents actes religiosos que es celebren a la Parròquia d’Oliana.
Cal destacar algunes actuacions; La trobada de Corals a Montserrat, l’any 1980, amb una extraordinària participació de cantaires i corals, “Expocultura”, al moll de la fusta de BCN, cantant-hi diverses sardanes i havaneres, la participació en el programa “Som i Serem” de TV3, l’any 1995 .....
Aquest esperit musical olianès no l’hem de perdre, hem de donar continuïtat i lluïment a les nostres festes i tradicions.
Contacte:
Anna Muntada Escolíes
Tel. 679550797
Accions del document