Sou a: Inici / Entitats / Associació Cultural Armats d'Oliana

Associació Cultural Armats d'Oliana

Els Armats apareixen per primera vegada l'11 d'abril de 1879

Els Armats d’Oliana

Es parla de la seva fundació sobre el 1850, data que, fins el 2010 podríem donar per bona, degut a la manca d'informació sobre els inicis de la formació. Degut a una troballa, podem assegurar que els Armats apareixen per primera vegada  l'11 d’abril de 1879, divendres Sant, en el llibre de comptes de la Confraria de Sant Josep,  data que els actuals hem agafat com el nostre aniversari de fundació.

Els armats inicialment eren gestionats per la “Confraria de Sant Josep”, fundada el mateix any. Aquest moviments foren iniciat per Josep Berenguer, rector d'Oliana i fidel devot al mateix Sant.

Josep Berenguer arribà a Oliana el 1877, suposadament membre de “l’Asociación Espertual de Devotos a San José” fundada a Barcelona el 1866, per promoure el culte a  Sant Josep, un dels objectius de dita associació era la construcció d’un temple dedicat al mateix sant, com a curiositat els terrenys on tenia d'anar aquest temple ara hi ha la basílica de  “La Sagrada Família de Barcelona”. Sembla a ser que la Confraria de Sant Josep d'Oliana tenia alguna relació amb aquesta associació.

En els inicis dels Armats suposem que portaven una vestimenta similar a l'actual, capa, faldilla, samarreta, sabatilles de betes, llança, armadura i casc, aquest fabricats al mateix poble d'Oliana, amb un motlle de guix i amb capes de paper de la revista de l'alta societat La Formiga d'Or. “La hormiga de oro”.

Antigament els actes dels Armats s’iniciaven el Dijous Sant a la tarda durant l’ofici de Tenebres. Tota la mainada anava a l’església a “matar jueus”, fent soroll, i els Armats feien veure que queien morts a terra. Després d’aquesta funció, els Armats feien guàrdia per parelles al monument, per torns el dijous i el divendres.

El Divendres Sant, de matinada, passaven pel poble despertant a tots els veïns. Es recorda especialment en Josep Puig i Grau, en Xotet, que passava amb el tambor a fer la despertada pels carrers. La canalla li cantava “Xot, Xotet, alça la cama i tira’t un pet” i ell tot content alçava la cama.

Els Armats duran el matí del Divendres Sant feien i fan un recorregut pels diferents  carrers del poble, i en acabar tornaven a fer guàrdia al monument fins a la nit on encapçalaven la processó del Silenci. Ara per ara la guàrdia al monument s’ha perdut.                              

La cohort està formada per 19 membres: el capità, l'abanderat, el tamborer i 16 soldats.

 

Dades de contacte

Mail: armatsoliana@gmail.com

Accions del document