Sou a: Inici / Descobreix / Ermites / Sant Andreu del Castell

Sant Andreu del Castell

Església romànico-llombarda consagrada pel Bisbe Eribau d’Urgell cap a 1040. Catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1949. L’any 1978 va ser restaurada i oberta novament al culte.

L’església de sant Andreu està lligada a la història del castell i de la primitiva vila d’Oliana. Està situada a la vessant sud de la Serra de les Canals al nord de l’actual Oliana i a part de ser la capella de la fortalesa complia funcions parroquials fins que la vila fou abandonada definitivament abans del XVI. Fou consagrada pel Bisbe Eribau d’Urgell cap a 1040. L’any 1978 va ser restaurada i oberta novament al culte. Edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular que s’obre a la nau mitjançant un curt tram presbiterial. La nau és coberta amb volta de canó reforçada per tres arcs torals.

El temple s’il·lumina amb tres finestres, una de doble esqueixada a l’absis, una a la façana sud i una d’esqueixada simple al mur occidental. Dues portes d’accés s’obren al mur nord, al costat oposat del castell que es trobava pròxim de l’església. El campanar de torre és de planta quadrada. Està format per una alta socalada i dos pisos, el darrer restaurat.

En l’absis, molt alt a causa del desnivell del terreny, es concentra la decoració llombarda formada per un fris d’arcuacions cegues entre lesenes. Al seu altar hi havia una lipsanoteca de vidre verd segellada amb l’anell del bisbe Eribau d'Urgell (avui desapareguda) on s’hi guardava l’acta de consagració (entre 1037 i 1040) a més d’altres relíquies. L’església de Sant Andreu és una obra del segle XI i és catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1949. 

Com a base de l’altar hi havia una ara romana que contenia una lipsanoteca (petit recipient) de vidre verd segellada amb l’anell del bisbe Eribau d’Urgell; dins la lipsanoteca hi havia, a més d’algunes relíquies, el pergamí original de la consagració del temple. Fou consagrada entre els anys 1037 i 1040 pel bisbe Eribau d’Urgell.

L’any 1977 es va dur a terme la restauració del Castell. El 27 de novembre d’aquell mateix any, s’hi va celebrar una missa d’inauguració. Amb la restauració es col·locaren al campanar del castell les campanes de les esglésies de Les Anoves, el Salzer i la Móra Comtal. L’última fase de la restauració va consistir en portar al Castell una imatge de Sant Andreu, una talla de fusta de cirerer que es va encomanar el 1980 a l’artista andorrà Sergi Mas. La talla es porta al Castell cada 11 de setembre per celebrar-hi la tradicional missa, i en acabar es reparteixen pans beneïts.

Localització

Accions del document