El Poble
El poble
Història
Si bé s’han trobat restes prehistòriques pels voltants d’Oliana, els orígens immediats del poble apunten a l’època romana, quan sembla que s’establí una colònia al voltant del Castell. En donen fe l’ara funerària que servia de suport de l’altar de Sant Andreu del Castell, i que actualment es conserva al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.
El nom d’Oliana apareix en l’Acta de Consagració de la Catedral de la Seu de l’any 839; es troba citat com ”Huliana”. Des de llavors i durant l’època feudal, el poble que formava part del Comtat d’Urgell, passà per les mans de diverses personalitats que n’obtingueren el domini i els drets, fins que al 1453 tornà a les mans del Capítol d’Urgell, els quals en tingueren la jurisdicció fins a l’extinció de les senyories jurisdiccionals, ja entrat el segle XIX.
El poble, que a principis del S. XVI, s’havia anat desplaçant progressivament del castell al lloc actual, formava un recinte emmurallat a la part alta del turó on es troba l’actual Parròquia de Sant Andreu, i on encara avui s’hi conserven restes de la muralla.
La situació estratègica d’Oliana sobre el camí que enllaçava el Pallars amb Solsona i Cardona va fer de la vila un indret força castigat durant la Guerra de Successió i la primera Guerra Carlina.
Ja en ple segle XX el nom de la població ha estat molt vinculat al pantà que porta el seu nom, amb la presa i la central hidroelèctrica situades tres quilòmetres aigües amunt de la població, inaugurades l’any 1959.
Alguns dels llocs emblemàtics d’Oliana que pots visitar són:
Sant Andreu del Castell: L’església romànica del poble antic d’Oliana
Església parroquial de Sant Andreu: En ple casc antic hi trobem l’església del segle XV dedicada al patró del poble.
Sant Jaume de Graell: Una ermita de construcció moderna amb unes vistes magnífiques de l’horta i les serres que envolten Oliana.
Font de la Vila: Va ser el primer i durant molts any l’única font del poble. Antigament comptava amb uns cóms que servien d’abeurador pels animals que arrossegaven les tartanes i els viatgers que passaven per Oliana.
Muralla i Arc de la muralla: Oliana va ser temps enrere una vila closa, la muralla i la disposició dels carrers tancaven el poble. Al casc antic es conserva una de les arcades romàniques que feia d’entrada al poble.
Plaça del Lledoner i casa de la Vila: Suportada per una part de la muralla medieval i arreglada per ser un excel·lent mirador. Situada a la mateixa plaça del Lledoner, l’antiga Casa de la Vila té l’escut d’Oliana al dintell, format per una O i una olivera flanquejant l’aspa de Sant Andreu, patró de la vila.
Carrer Major: Des dels seus inicis el Carrer Major ha acollit alguns dels emplaçaments més emblemàtics d’Oliana com la casa del campaner, la casa del bandoler Ros d’Eroles, algun escorxador, un forn de xocolata, l’Ajuntament i fins i tot una presó.
El Portalet i font del Portalet: El Portalet és un pas construït el 1866 en forma de cobert, que per unes escales comunica el Carrer Major amb el Vall de Dalt. A l’època medieval tancava el poble per llevant. Als peus del Portalet, al carrer Major s’hi troba una de les primeres fonts d’Oliana.
Capella dels Àngels: Capella del segle XIV, que aculla la Mare de Déu dels Àngels, patrona d’Oliana. El mateix edifici va acollir el col·legi Sant Josep de Calassanç a partir del 1690.
Pots veure una ruta pel cap del poble a l'enllaç següent: https://www.youtube.com/watch?v=kEHr4hWu5m4
*La informació sobre els diversos apartats d'història ens l'ha facilitat Enric Esteve, olianenc i historiador aficionat
Localització
Accions del document